Hacker lar kimdir ? |
Bilgisayarla ve internetle biraz haşır haşır neşir olmuş herkesin kafalarında bir "hacker" tanımı vardır...
Hacker’ler medyada genellikle yıkıcı, kötü amaçlı bilgisayar kullanıcıları olarak gösterilirler. Acaba gerçekten öyleler mi?
Hacker’ler bilgisayar dünyasının dahi çocuklarıdır. Bilgisayarlar üzerinde olağanüstü bir yeteneğe ve sıra dışı bir zekâya sahip kişilerdir. Hacker genel kanının aksine sadece "bilgisayar korsanlığı" demek değildir. Günümüzde kabul görmüş iki yaygın hacker tanımı var. Bunların ilki bilgisayar programcılığı, ikincisi de bilgisayar güvenliğini ele alıyor...
İlk tanım ünlü hacker sözlüğü Argo Dosyası'nın (Jargon File) yazarı Eric Steven Raymond tarafından yapılmıştır.Ona göre,programlanabilir sistemler hakkında sadece gerektiği kadar bilgiyi edinmeyi tercih eden çoğu kullanıcının aksine;sistemlerin ayrıntılarını incelemekten hoşlanan ve sistem yeteneklerini geliştiren kişiye "hacker" denir.Bu tanımlama hacker kavramına tamamen pozitif bir anlam yüklemektedir.Bu açıdan bakıldığında hacker'lar son derece yetenekli ve üretken programcılardır.Programcılık bakımından "hack'lemek" (hack etmek) demek,bir sistemin bilinmeyen sırlarını ortaya çıkarmak ya da sistemi belli bir amaca hizmet edecek şekilde yeniden programlamak demektir.Programcı hacker'lar için hacking "bir programlama problemine hızlı ve zarafetsiz olmasına rağmen işlevsel bir çözüm getirmek" demektir.Raymond'a göre bilgisayar sistemlerine zarar veren kişilere hacker değil "cracker" denir.Raymond aradaki farkı şöyle tanımlar:"Hacker'lar bir şeyler yapar,cracker'lar onları bozar..."
Programcı hacker'lara örnek olarak Linux'un yaratıcısı Linus Torvalds , GNU projesinin lideri Richard Stallman ve Microsoft'un kurucusu Bill Gates gösterilebilir..
Bu tanım ele alındığında hacker'ların pek de ilgi çekici ve gizemli kişiler olmadığı görülüyor. Ancak medyanın da etkisiyle bu klasik hacker tanımının kullanımı giderek azaldı.
Hacker Türleri
Hack Türleri hakkında kısa bilgiler verelim. Bin bir türlü hackleme olayı yaşanmaktadır. Bilgisayarınızdaki bilgilerimizi çalanlarında da kategorileri varmış.
Hangi Tür Hacker sınız?
A) Hacktivistler: Kendilerine göre kötü veya yanlış olan toplumsal veya politik sorunları dile getirmek için belirli siteleri hackliyerek mesajlarını bırakırlar.
B) Siyah Şapkalılar : En zararlıları siyah hacklerdir.Her türlü site ve bilgisayar açıklarından yararlanarak saldıran türdür.En tanındık hacker türleridir.Bazı bilgisayarlarıda kullanılmaz hale getirebilen ve gizli bilgileri çalar.
C) Beyaz Şapkalılar : Beyaz şapkalılar her türlü siteyi ve bilgisayarı açıkları kırabilen kırdıktan sonra yöneticiye söyleyerek kapatmasını isteyen zararsız hacker türüdür.
Ç) Gri Şapkalılar : Gri Şapkalılar iyi veya kötü olan hacklardır.Yasallı sınırında sınırında saldıra yapan.
D) Yazılım Korsanları : Bilgisayar programlarını kırarak izinsiz çoğaltan bir türdür.Kırdıkları program sayesinde para kazanan ve diğer bir adıyla korsan bilinen kişilerdir.
E) Phreaker’lar : Telefon ağlarının sistemini hackleyerek bedava konuşmayı sağlayan zararlı bir türdür.
F) Script Kiddie’ler : Hackerlığa özenen kişidir.Tam hacker değildir,hackerlığa özenirler genellikle e -posta veya mesajlaşma çalarlar.
G) Lamer’ler : Bilgisayar korsancılığı yapabilmek için yeterince bilgisi olmayan ve ne yaptığını bilmeyen bir hacker türüdür.