Oyun Yapımı ve Programlama


Merhaba arkadaşlar oyun yapımı hakkında bilgi veren bir yazıdır dikkatlice okumanızı tavsiye ederim .

Oyun yapmaya başlamadan önce
Oyun yapmak herkesin bildiği gibi zor iştir. Oyun yapımı emek ister. Bunlar oyun yapıcam diyen kişiye söylenen klişe laflardır. Her ne kadar efsaneleşmiş olsa da bu laflar doğrudur arkadaşlar. Oyun yapmak gerçekten zor iştir ama insan isterse herşeyin üstesinden gelebilir. Oyun yapmaya başlamadan önce oyun yapacağınıza inanmalısınız. Oyun yapmak çoğu kişiye göre hayaldir. Ama siz isterseniz çok çalışırsanız oyun yapabilirsiniz.
Fazla olmasa da birazda maddi duruma bağlıdır oyun yapmak. Çok değil azcık paranızın olması yeterli. Oyun için harcamayacaksınız onu da..
Programlama Dilleri
Arkadaşlar oyun yapımı denince akla ilk gelen programlama dilleridir. Aslında oyunun iç organlarından biridir. Organlarındandır diyorum. Neden mi ? Şimdi Oyunu bir insan vücudu olarak varsayın. Oyunun haritası, oyunun beynidir diyebiliriz. Oyunun beyni olmasının nedeni haritadaki en ufak bir hatanın oyunu mahvedebilmesinden kaynaklanır. Haritadaki en ufak açık oyunu bozar. Peki harita bu kadar önemliyse kodların önemi nedir diyeceksiniz. Bildiğiniz üzere vücut bir saat gibidir.Herhangi bir parçası bozulduğunda çalışmaz. Vücudumuzdaki tek önemli nokta beyin değildir hepinizin bildiği üzere. Kodlamalar oyunun kalbidir. Kodlamadaki en ufak hata oyuna kalp krizi geçirtir Kodlama bu yüzden önemlidir.
Neyse kodlama konumuza tekrar dönelim. Pekçok kodlama dili mevcuttur. Örnek verecek olursak C, Pascal, Lite-C,Html,Java... Eminim bu kelimeleri sıklıkla görüyorsunuz.. Hiçbir dil bilmiyorsanız yine sorun değil. Herkes dil bilmeden olmaz dese de yeni çıkan oyun motorları size dil bilmeden oyun yapma imkanını sunuyor. Buna örnek verecek olursak FPS Creator, Eclipse Evolution diyebiliriz.
C++ DERSLERİ

2D - 3D Oyun kavramları

Oyunlar ve grafikler ikiye ayrılır ; 2D ve 3D olarak. Peki 2D ve 3D nin farkı nedir ? 2D, oyun yapmak tabikide 3D oyun yapmaktan kolaydır. 2D oyunda sadece x ve y koordinatlarında çalışmalısınızdır. 3D de ise x,y ve onların ortasından yukarı uzanan z harfi ile gösterilen koordinat eklenir. Yani 2D de koordinat noktası olarak x ve y varken 3D'de x,y ve z vardır. Koordinat ne işe yarıyacak diye sorarsanız koordinat modellemenin başladığı yerdir desem yanlış olmayacak.
Oyun yapımına ilk kez el atıyorsanız 3D oyun kesinlikle yapamazsınız. İlk olarak 2D oyundan başlamalısınız. Kodlama biliyorsanız Game Maker, kodlama bilmiyorsanız Eclipse Evolution ile çalışmalısınız. Forumda anlatımları bulunmaktadır.

Game maker dersleri

Eclipse Evolution Dersleri
Game maker amatör oyun yapan kişilerin çok hoşuna giden bir programdır.Kodlama dilini öğrenmeniz açısından da yardımcı olmaktadır. Game maker sevilirken Eclipse Evolution hep bir köşeye itilmektedir. Ha Eclipse de kodlama yapılamazmı elbette yapılır. Zaten oyun motorlarının hepsinde kodlama yapma özelliği bulunmaktadır.
Grafikler/Modellemeler
Oyunun en önemli parçalarından biride grafiklerdir. Grafikler ne kadar iyi olursa o kadar çok oyuncunuz olur. Senaryonuz muhteşem olsa bile grafik senaryoyu yansıtan unsur olduğundan oyununuz bir köşeye atılır, emekleriniz boşa gider.
Grafik yapmak aslında oyundaki en zor işlerdendir.
Modellemeler ise oyunun en fazla uğraş isteyen bölümüdür.Modellemelerin hepsini tek tek yapmalısınız. Örnek olarak Ağaç, Ev, Tren, Kuş.. Bunların hepsini tek tek modellemelisiniz. Modellemeleri bitirmek oyunun %50 sini tamamlamaktır. Uğraş gerektirmesinin yanında çok uzun saatlerinizi alır. O nedenle modelleme yapmayı tek kişiye yıkmak aptallık olur. Sadece Modelleme yapmak için en az 10 kişilik bir gurup olmalıdır.
Senaryo
Oyununuzun tutması için gereken en önemli şeylerden diğeri de oyunun senaryosudur.Senaryoyu yazmak zor iştir. Ancak hayal gücü kuvvetli biri iseniz senaryo sizin için çocuk oyuncağı olur. Birde oyununu yapabileceğiniz senaryolar yazmanız gereklidir. Ben her türlü yaparım diyorsanız size kalmış birşey.
Bilgisayarın Sağlamlığı
Bildiğiniz üzere oyun motorlarına çok iyi sistem gerekmektedir. Ayrıca çok büyük oyunlar yapmak istiyorsanız oyun motorunuzun büyüklüğü çoğalacak, grafiklerinizin boyutu artacak,modelleriniz çoğalacağından daha fazla yer kaplamaya başlayacaktır. Bu nedenle hızlı ve yüksek ramli bilgisayarınız olması gerekmektedir. Bilgisayarım o kadar iyi değildir ama oyun yapabilirim diyorsanız yine sorun yok. Bilgisayarınız kaldırsın yeter diyorum..
Animasyonlar
Arkadaşlar animasyonlarda 2D ve 3D olmak üzere ikiye ayrılır. 2D animasyon .gif uzantılı resimlerdir. Yani her bir kareyi teker teker çizmelisiniz. Örnek olarak aşağıdaki resimde 6 tane kare var.

2nlbl2r.gif

3D animasyon daha zordur. 3D animasyon yapmak için Cinema 4Dyi önerebilirim. Google'a Cinema 4D dersleri yazarsanız sürüsüyle dersi var.
Kodlama öğrenmek için
Arkadaşlar kodlama öğrenmek için hatırlarsanız konu başında çok az paranızın olması gerek demiştim. İşte o parayla kurslara gidebilirsiniz. Kurslardan programlama dili öğrenebilirsiniz. Ayrıca bu size sadece oyun yapmaya yaramaz belki bir program da yazarsınız. Program tutulursa bir kaç özelliğini sınırlarsınız, paralı sürüm çıkartırsınız. Paralı sürümü ile oyunun bütçesini biraz daha genişletirsiniz. Ayrıca iyi bir flash oyun yaparsanız, açılışına bir reklam koydunuz mu paraya para demezsiniz.

Ünlü Şirket CryTek'in Bir Studiosunun Videosu.

İzlemek için tıkla
Bir şirketin oyun yapımı sırasındaki fotorafi
eyGR59.jpg
Oyun Yapımı
Oyun yapımı uzun ve çaba gerektiren bir iştir. Bunu da eminimki bir çok kişiden duydunuz ve ya internette çoğu yerde okudunuz. Evet arkadaşlar oyun yapmak gerçekten çok uzun, zorlu ve emek isteyen bir iştir. Ayrıca tek başınıza oyun yapamazsınız. Yapabilirsiniz fakat her gün en az 10 saat boyunca bilgisayar başında her şeyinizin planlı olması durumunda.. Ki bu çok zor ve sıkıcı olacaktır.
Oyun yapmak isteyen insanların kafasında hep GTA gibi, Call Of Duty gibi oyun yapmak istiyorum nasıl olur ? şeklinde bir soru işareti oluyor.Öncelikle şunu kafanızdan atın GTA yapmak diye bir düşünce olamaz. GTA yapmak gerçekten mantıksızdır. Neden diye soracak olursanız Gta yapılmış bir oyundur diye cevap veririm. Yapılmış bir oyuna benzeyen bir oyun yaparsanız inanın görsellikleri yüksek olmazsa sistemi düşük olan insanlardan ve sizden başka kimse oyununuzu oynamaz. O nedenle tamamen size ait ve sizin fikirlerinizi içeren bir oyun yapın, çok fazla hayranınız olsun ki yaptığınız oyunu oynayan insanlar bir zamanlar sizin düşündüğünüz gibi GTA nasıl yaparım düşüncesini bu oyun gibi birşey nasıl yaparım diye düşünmeye başlasın.
Ekip
Arkadaşlar ilk mesajda verdiğim videodaki gibi sizinde bir ekibinizin olması gerekiyor. Sizin ekibiniz bu kadar kapsamlı ve çok fazla olmak zorunda değil tabikide.Çünkü siz amatör oyun yapacaksınız. Onlar ise ünlü oyun şirketi Crytek.
Sizin ekibiniz için çok bilgisayara ya da çok paraya ihtiyacınız yok.Sizin gibi bilgisayardan birazcık anlayan ve oyun yapmaya hevesli olan arkadaşlarınız sizin ekibiniz olabilir. En az 10 kişi olsunlar yeter....
Tavsiyelerim
Size bir çok tavsiyem olacak arkadaşlar. Bu işlerde yeniyseniz yani henüz hiç oyun yapmamışsanız ve dil bilmiyorsanız kodlama gerektiren oyun motorlarına ve 3D'ye hiç bulaşmamanız. İlk olarak 2D Oyun yapın. 2D oyunu kodlama bilmeden en iyi olarak eclipse ile yaparsınız. İlk mesajda eclipse ile oyun yapma dersini forumda bulup sizlerle paylaşmıştım. Oradan biraz bir şeyler öğrenebilirsiniz.Hem eclipse ile yaptığınız o 2D oyun online oyun olacağından online oyun yapmanın ve yönetmenin mantığınıda biraz kavramış olursunuz.
Daha sonra Kodlama öğrenirseniz bu sefer kod ile 2D oyun yapın. Kodlama ile 2D oyunu yapmak için en ideal 2D oyun motoru Game Maker'dır. Game maker çok kullanışlı bir program olmasıyla beraber güzel oyunlar yapmanıza da olanak tanır. Game maker her yapımcı tarafından önerilen, sevilen bir programdır. Eclipse ise hep kötü oğlan olmuştur oyun yapımcılarına göre.. Çünkü game maker ile yapılan oyun kendi emeklerinizle yapılmış, eclipse ile yapılan oyun hazıra konulmuş oyundur düşüncesi hakim olmuştur. Ama düşünce tamamen yanlıştır. Eğer bir işe ilk kez kalkışıyorsanız tabiki de ilk olarak kolaya kaçmanız gerekir.Çünkü herhangi bir işe kalkıştıktan sonra başarılı olmanın kuralları ve süreçleri vardır. Onların en başlarında şunlar gelir :
1-) Plan
2-) Öğrenmek
3-) Öğrendiğini Uygulamak.
4-) Çalışmak
5-) İyi bir ekip,ekip çalışması . Bu liste daha uzaar gider. İlk 5 kuralımız yukarıdaki gibidir.
Arkadaşlar çok iyi bir bilgisayarınız yoksa deneme amaçlı kodlar yazıp, deneme amaçlı oyun motorları kullanıp, saçma sapan oyunlar yapıp bilgisayarınızı doldurmayın. Ben size derim ki bilgisayarınıza bir Xp Professional format atın sonra başlayın.Xp professional format atmanızın nedeni neredeyse tüm programları sorunsuz olarak çalıştırmasından dolayıdır arkadaşlar. Ben bu sistemimden memnunum diyorsanız saygı duyarım tabi.
Yapmak istediğiniz her şeyi a4 kağıtlarına planlayın. büyükçe bir klasör alıp içinde depolayın. Hatta klasörler alın. Modellemeleri çizdiğiniz kağıtları bir klasörde, hazırladığınız kodları yazdığınız kağıtları bir klasörde, oyunun senaryosunun yazılı olduğu kağıt bir klasörde, planlarınız bir klasörde olsun..
Şimdi oyun yapmak için şunları belirlemelisiniz :
1-) Oyunun senaryosu
2-) Durumunuza göre 2D ve ya 3D Oyun yapımı.
3-) Oyun motoru
4-) Modelleme ve Kaplama Program (lar)ı
5-) Seslendirme programı
6-) Oyun içi animasyon programı.
Bunları belirlediyseniz 1 adım daha atmışsınız demektir. Hedefinize yavaş yavaş ulaşıyorsunuz. Sürekli belirttiğim gibi sabırlı olmalı, çok emek vermelisiniz..
Aşamalar
1-) Plan.
Oyununuzu yapmak için bir plana ihtiyacınız vardır. Bu plan baştan savma bir plan olmamalıdır. Çok kapsamlı bir plan yapmalısınız. Bunun için ekip ile oturup saatlerce düşünüp bir plan yapmanızı tavsiye ederim. Plan oyunun ana maddesi olacaktır. Neden bu kadar önemli diye soracak olursanız unuttuğunuz en ufak bir madde herşeye en baştan başlamanıza neden olabilir diyebilirim.
2-) Çalışma saatleri
Çalışma saatlerinizde planınızda olmalıdır ama ayrı olarak belirtmek istedim. Çalışma saatinden kastım günde hangi saatte başlanacak, kaç saat aralıklar ile mola verilecek, günün raporları ne zaman hazırlanacak bunlar belirli olmalıdır. Yoksa karışıklıklar çıkar. Oyununuzun yapılması sürekli olarak aksayacağından projenizde eksikler meydana gelecektir.
3-) Yılmamak
Bildiğiniz gibi insan aciz ve sabırsız bir varlıktır. Öyle bir günde mükemmel oyunlar yapılmaz. Diyelimki çok ilerlediniz. Bir hata oluştu. Sonra yakınmaya başlayıp projeden vazgeçmemek gerekir. Hatırlarsanız size birşey söylemiştim. Kafanıza koyduysanız yaparsınız. Oyun yapmaya başlamadan önce yapacağınıza inanmalısınız şeklinde. İşte o sözler burada geçerli. Mutlaka birilerinin başına gelmiş bir hatadır. İnternetin her köşesinde herkesin bildiği gibi çok yararlı bilgiler bulunmaktadır. Böyle durumlarda ilk olarak internete bakmalıyız. Baktık ki hiç bir bilgi yok. Ozaman kendiniz çözmeye çalışmalısınız. Yine olmadıysa son yaptıklarınızı geri alıp tekrar deneyin. Eğer hala sorun çözülmediyse bilgisayardan çok iyi anlayan birine ***ürüp sorunu çözdürmelisiniz. Azmetmek insana her zaman olumlu sonuç getirir. (Söz güzel oldu ha )
4-) Test Etmek
Bildiğiniz gibi tüm oyunlar piyasaya sürülmeden önce test edilir. Zaten oyunu test etmeden piyasaya sürmek aptallık olur. Tüm çabalarınız boşuna gider. Oyununuzu bitirdikten sonra test etmelisiniz. Test ettiniz ve hata buldunuz. İşte o zaman madde 3 devreye giriyor. Bu sefer değişik şekilde. Hatanızı düzeltmelisiniz. Bizler insanız elbette hatalarımız olmuştur. Bu hayatımızda da geçerli yaptığımız oyunda da Test aşaması hataların düzeltilmesi için gerekir. Testin en önemli faydası budur. Bütün oyun motorlarınıda da Test etme butonu mevcuttur. Hatalarınız düzelttikten sonra yapacağınız çok az kaldı demektir. Çünkü artık oyununuz hazır duruma gelmiştir.
5-) Oyunu Yayınlamak İçin İyi Bir Sponsor Bulmak
Eveet. İşte Aşamadaki en önemli bölümdür. Eğer gerçekten çok çalıştıysanız ve iyi bir oyun yaptıysanız bu aşama sizin için gerçekten çok kolay olacaktır. İyi bir sponsor bulmak için kaliteli bir oyun yapmış olmanız gerekir sizinde tahmin edeceğiniz üzere... Bu sponsor oyunun dağıtımı için gereklidir. Eğer dünyanın dört bir yanına oyun dağıtma imkanınız varsa ki çok zor bir ihtimal o zaman sponsora gerek duymazsınız. Ancak sponsordan da para kazanırsınız
6-) Yapılan Oyundan Para Kazanmak
Arkadaşlar oyunu test ettik, bitirdik, dağıttık. Sıra geldi emeklerinizin karşılığını almaya. Aslında emeklerinizin karşılığını zaten aldınız manevi olarak . Bir oyun yaptınız. Ancak maddi olarak ta yaptığınız oyundan Kâr sağlayabilirsiniz. Nasıl mı ? Oyunun açılışına reklamlar koyarak. Oyununuz satın alındıkça, sponsor firmalar bularak...Aslında tutulan bir oyun yaptığınız takdirde sponsorlar kapınızda yatacaktır. Yani size düşecek olan kendi sponsorunuzu belirlemek olacaktır Daha sonra oyununuzun sitesini yaparsınız. Zaten şimdi resmi olan herşeyin bir websitesi var. Websiteleri hayatımızın tamamen içine girmiş bulunuyor. Web sitenizdeki reklamlardanda gelir elde edeceksiniz...
Oyun Nasıl Yapılır ? Oyun Motoru Nedir ?

En önemlisi oyun yapmak zor iştir , çaba gayret emek ister arkadaşlar bunları unutmayın !
Next PostSonraki Kayıt Previous PostÖnceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum:

Yorum Gönder